marți, 2 iunie 2015

Autoportret la 7 ani

O lucrare de artă care surprinde doar chipul personajului se numește portret. Însă, dacă portretul înfățișează chipul artistului însuși, îl vom numi autoportret.

Mai întâi vă voi dezvălui cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știți înainte să vă apucați de o astfel de lucrare:


1. Paginarea corectă (adică felul cum așezăm formele pe foaie); 

Pentru un portret sau un autoportret, vom schița capul mare, pe mijloc, în partea de sus a foii, astfel va avea vizibilitate.


2. Compoziția (echilibrul lucrării);

Elementele de compoziție trebuie să se îmbine armonios, să relaționeze și să ducă la o lucrare sugestivă și atractivă. 


3. Cromatica folosită;
Prin intermediul cromaticii putem da portretului nostru un aer de veselie ori tristețe, sau putem accentua anumite trăsături.


4. Expresivitatea;

Pentru expresivitatea unui portret elementele cele mai importante sunt elementele feței (ochi, nas, gură, urechi, coafura), deci acordați atenție sporită detaliilor.
autoportretul
autoportretul
autoportretul
autoportretul
autoportretul
autoportretul
Portretele de astăzi s-au realizat în doi pași:

1. Pictarea și decuparea portretului (culori de apă);
2. Aplicarea portretului pe un fond realizat cu culori cerate.

Am fost uimită să constat percepția corectă, onestă și clară, pe care o au copilașii mei de 6-7 ani asupra propriului chip. Dacă în situația în care le-am cerut să portretizeze un membru al familiei au lucrat mai mult cu sufletul și m-am trezit cu o mulțime de prinți și prințese, astăzi au fost realiști în încercarea lor de a-și realiza autoportretul. Astfel, blonduțele au fost blonduțe și în autoportret, ochișorii au avut aceeași culoare ca în realitate, zâmbetele au fost la locul lor. Au mers până acolo încât și culoarea hainelor a corespuns realității.

Voi cum procedați?
Cu drag, 
Loreta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu